hétfő, június 30, 2014

[Mások írták] Pornógeneráció és nemi erőszak a filmsorozatokban

Pornógeneráció

Tim Challies ír arról, hogy korunk fiatal generációját tragikusan átitatja a pornográfia. Ennek következményei igen pusztítóak. Sajnos sok esetben hívő fiatalok is áldozatai ennek.
Arról a fájdalmas valóságról beszél, hogy sok hívő fiatal legjobb éveit marcangolja és gyengíti meg, legköti egy keserves harccal és leszegényíti a szolgálatát.
Az ijesztő benne az, hogy ezek a fiatalok a gyülekezet jövője: a jövő szülei, a jövő igehirdetői, a jövő vezetői.

"Mégis, minden klikkel - minden videóval, minden arcátlan szembesüléssel azzal, amit Isten utálatosnak talál - azt választják, hogy egy istent imádjanak az Isten helyett. És eközben késleltetik azt, hogy felnőjenek, hogy bejussanak az isteni szolgálatba, abba, amibe Isten hívja és ahol látni akarja őket."

A könyörgése ez: "put that sin to death", "öldököljétek meg azt a bűnt". Krisztusért és az Ő Gyülekezetéért.

Túltengő nemi erőszak a filmsorozatokban

Szintén Tim Challies blogján olvashatunk arról, hogy a mai filmsorozatok sokszor túl expliciten ábrázolják a nemi erőszakot. A nagy bökkenő az, hogy az emberek szórakoztatására használják fel ezt.
A szomorú, hogy hívők között is nagy helyet kap a filmek fogyasztása és a TV, ami igen sok kárt és  hitbeli lomhaságot eredményez.

A Biblia is beszél nemi erőszakról, például a Támár esetében. De ez arra szolgál, hogy szemléltesse a Dávid bűnének következményét és az utána következő viszályokat. Sőt, főleg arra, hogy felébressze bennünk a kétségbeesett keresését Valakinek, aki az ilyen és hasonló borzalmas bűnöktől szabadulást hoz és egyszer minden gonoszságnak véget vet. Ő, akit Dávid Fiának nevez a Szentírás, engesztelő halálában fizetett minden ilyen utálatosságért és majdani Uralmával elhozza az örök békét és szentséget.

A filmek viszont csupán szórakoztatásunkra vannak. És a bennük történő nemi erőszak is valahogy ennek része.

A szerző szívünkre akarja kötni, hogy sokkal komolyabban kéne vegyük azt, milyen felelőtlenség hitéletünkre nézve ezek könnyelmű kezelése.
A kérdés ezekben az kéne legyen, hogy mi dicsőíti az Urat és mi visz előbbre a megszentelődésben.

Érdemes a kommentekbe is beleolvasni, azért is, mert még egy amerikai-kanadai kultúrában is vannak olyanok, akik hálásak, hogy nincs TV-jük és nem néznek ilyesmit, és olyanok, akik megértik, mit jelent a világi és romlott szórakozás, és elhatárolódnak tőle. Ezt kéne tegyük mi is.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Manapsag Today it's not quite so simple, since more people watch these shows online than watch them through satellite or cable.

Laszlo írta...

Igen, így van. Szóval nem elég az, hogy nem nézek TV-t, hanem magától a filmektől és sorozatoktól kell elhatárolódni, akár TV-ben, akár számítógépen, akár tableten néznénk.